Pasta med Sommartryffel

aug 8, 2023 | Recept

Ett enkelt pastarecept med sommartryffel för 4-5 personer.

  • 150-250 gram färsk sommartryffel 
  • 500 gram pasta Umbricelli på durumvete eller Tagliatelle på äggpasta.
  • Salt
  • Olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • Pastavatten 

Gör så här:

  • Koka upp pastavatten i stor kastrull. Fyra liter vatten för 500 gram pasta blir bra. Ha i två ganska rågade matskedar salt när vattnet kokar. Smaka av vattnet så du lär dig vad som är perfekt mängd salt. Pastavatten är en ingrediens.
  • Fräs ett par vitlöksklyftor med ”skjortan på” i rikligt med olivolja i några minuter i stekpanna med höga kanter. Plocka upp klyftorna ur oljan och släng dem i papperskorgen. Riv i hälften av tryffeln i olivoljan och låt allt bli ljummet. Tillsätt lite olivolja om det behövs.
  • Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan nästan är färdig (smaka av, det ska vara tuggmotstånd) så tar du drygt en deciliter av pastavattnet och häller i pannan med tryffel. För sälta och stärkelse. Värm på tryffeln och oljan till det blir lite ljummet. Men det ska inte börja puttra.
  • Sedan häller du av pastan i durkslaget och förenar pastan med tryffeln i stekpannan. Låt dem umgås ett par minuter, sedan hyvlar du i resten av tryffeln med baksidan av en osthyvel.
  • Ät utan parmesan eller andra ingredienser. Max en klick smör. 
  • Ett gott glas vin eller champagne passar förstås. Annars vatten.

Kom ihåg, ät inte för mycket pasta. Det räcker med 80-100 gram per person. Är du fortfarande hungrig efteråt så ät något annat.

Ha så trevligt

Skrivet av: Tomas Bacoccoli