Helstekt oxfilé på ett klassiskt vis, passar utmärkt att bjuda på för att lyxa till det med middagen i helgen eller som huvudrätt till nyårsmiddagen? Köttet är i fokus här och viktigt att du väljer med omsorg. Dalarö Magasins oxfilé är en premium råvara som håller den absolut högsta kvalitén. Lyxig middag som passar året om.
Ingredienser:
- 1 kg oxfilé (4 personer)
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 st morötter
- 2 st palsternackor
- 4 st stora potatisar
- 1 st sötpotatis
- 2 st jordärtskockor
- Färsk persilja till garnering
- 250 g bearnaisesås från Dalarö Magasin alt hemmagjord rödvinsås
Gör så här:
- Ta fram och låt köttet vila tills köttet nått rumstemperatur. (Du ska INTE salta och peppra nu – då rimmar du köttet – vi vill ha köttet torrt och fint)
- Skala och dela rotfrukterna till önskad storlek.
- In med rotfrukterna i ugnen ca 30-40 min (sötpotatisen går med sista 15 min)
- Salta och peppra och stek oxfilé på hög värme tills du fått en fins stekyta. Snåla inte på smöret.
- Ställ sedan in oxfilén i ugnen tills du når rätt temperatur. Jag föredrag 53-54 grader. Medium rare.
- Låt vila i några minuter innan servering. Tillsätt salt och peppar vid behov.
- Servera med bearnaisesås eller hemmagjord rödvinssås och en härlig fräsch sallad.
Hemmagjord rödvinssås:
- 1,5 msk strösocker
- 5 g smör (till montering)
- 3 msk balsamvinäger
- 4 dl rödvin (ett vin som du skulle vilja dricka – kan du inte tänka dig att dricka det, häll det inte i maten)
- 3 msk kalv eller oxfond
Gör så här:
- Ta fram en kastrull och sätt på medelvärme. Häll i strösockret och låt det smälta försiktigt.
- Häll sedan i rödvinet när sockret har smält och fått en genomskinlig färg (det får inte bli brunt).
- I med balsamvinäger och kalv eller oxfonden och låt reducera till hälften.
- Salta peppra vid behov.
- Montera sedan med lite kallt smör.
- Rödvinsåsen ska vara lite tjockare och krämig för bästa resultat.
Inskickat av Patrick Törn Dalarö Magasin