Hälleflundra med vitvinssås

okt 1, 2022 | Fisk, Recept

Härlig hälleflundra med rostade körsbärstomater, delikatesspotatis och lyxig vitvinssås

Ingredienser – 4 vuxna

  • C:a 600 g hälleflundra
  • 500 g delikatesspotatis (Amandine)
  • 250 g haricots verts
  • 1 dl bladpersiljia
  • 200 g körsbärstomater
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • Salt och peppar

Vitvinssås:

  • 1 st schalottenlök
  • 2 dl vin
  • 2 msk vetemjöl
  • 30 g smör
  • 4 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 msk hackad gräslök
  • Salt och vitpeppar efter smak

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Tillred de rostade körsbärstomaterna: lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra. Rosta i ugnen i 15-20 minuter tills tomaterna mjuknat och ser härliga ut. Ta ut och låt vila.
  • Skala och koka potatisen i saltat vatten
  • Tillred vitvinsåsen: finhacka schalottenlöken och fräs i kastrull med smöret. När löken är mjuk tillsätt mjöl och blanda några sekunder till. Häll i vitt vin och fiskbuljong. Låt koka i 20 min på medelvärme. Sila bort löken eller mixa såsen slät med stavmixer. Häll i grädde och koka i 10 min. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm medans du tillagar hälleflundran.
  • Stek hälleflundran i en het panna med smör och olivolja, stek så att du får en fin stekyta. Vänd och ös. Stek klart fisken i ugn tills innertemperatur är 40 grader. Det tar ca 12-15 minuter. Låt vila. Den ska inte bli överstekt. Innertemperatur på 40-45 grader är som bäst. Den ska bli vit och börja gå att dela i fiskköttet som flagor. se bild.
  • Koka upp vatten och salt och låt haricots verts vila i vattnet 30 sek.
  • Servera hälleflundran med de rostade körsbärstomaterna, haricots verts, bladpersiljan potatis och vitvinssåsen.

Skrivet av: Jessica Törn