Ett enkelt pastarecept med sommartryffel för 4-5 personer.
- 150-250 gram färsk sommartryffel
- 500 gram pasta Umbricelli på durumvete eller Tagliatelle på äggpasta.
- Salt
- Olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Pastavatten
Gör så här:
- Koka upp pastavatten i stor kastrull. Fyra liter vatten för 500 gram pasta blir bra. Ha i två ganska rågade matskedar salt när vattnet kokar. Smaka av vattnet så du lär dig vad som är perfekt mängd salt. Pastavatten är en ingrediens.
- Fräs ett par vitlöksklyftor med ”skjortan på” i rikligt med olivolja i några minuter i stekpanna med höga kanter. Plocka upp klyftorna ur oljan och släng dem i papperskorgen. Riv i hälften av tryffeln i olivoljan och låt allt bli ljummet. Tillsätt lite olivolja om det behövs.
- Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan nästan är färdig (smaka av, det ska vara tuggmotstånd) så tar du drygt en deciliter av pastavattnet och häller i pannan med tryffel. För sälta och stärkelse. Värm på tryffeln och oljan till det blir lite ljummet. Men det ska inte börja puttra.
- Sedan häller du av pastan i durkslaget och förenar pastan med tryffeln i stekpannan. Låt dem umgås ett par minuter, sedan hyvlar du i resten av tryffeln med baksidan av en osthyvel.
- Ät utan parmesan eller andra ingredienser. Max en klick smör.
- Ett gott glas vin eller champagne passar förstås. Annars vatten.
Kom ihåg, ät inte för mycket pasta. Det räcker med 80-100 gram per person. Är du fortfarande hungrig efteråt så ät något annat.
Ha så trevligt
Skrivet av: Tomas Bacoccoli