Härlig Biff Rydberg med senapskräm. Oxfilén ska vara härligt rosa inuti och både potatisen och köttet får gärna ha samma storlek.
Ingredienser – 4-6 personer
- 1 kg oxfilé, gärna i bit
- 800 g fast potatis
- 2-3 gula lökar
- 1 dl bladpersiljia
- 3-4 msk matolja
- 75 g smör (till stekning)
- Salt och peppar
- 4-6 äggulor
Senapskräm:
- 1 dl creme fraiche
- 0,5 dl majonäs
- 2 msk fransk senap
- 1 msk senapspulver
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Börja med att tillreda senapssåsen.
- Rör ihop creme fraiche, majonäs, fransk senap
- Tillsätt senapspulver
- Salta och peppra efter smak. Ställ i kylskåp tills servering
- Skär potatisen och oxfilen i lika stora tärningar, gärna centimenterstora (inte för stora och inte för små tärningar).
- Skala och finhacka löken – börja med att steka löken på medelhög värme tills den är gyllenbrun och härlig. Ställ åt sidan.
- Stek sedan potatisen på högvärme. använd hälften av matoljan och smöret tills tu får en fin stekyta. Ställ åt sidan.
- Stek sedan köttet på i en het panna tillsammans med resten av smöret och oljan. Börja med att få upp oljan och smöret i temperatur, stek sedan köttet i omgångar i den heta pannan. Tips! är att inre röra i köttet vid stekning, låt det ligga och få en härlig stekyta innan du hastigt vänder köttet och steker lite till. Salta och peppra. Ställ åt sidan. Köttet ska vara rosa inuti, inte genomstekt.
- Lägg upp allt på ett serveringsfat eller direkt på tallrik. Servera med senapsåsen och en äggula och stör över bladpersiljia.
Skrivet av: Patrick Törn