Extra jungfruolivolja av högsta kvalitet – från hjärtat av Italien, Corciano i Umbrien.
Bacoccolis extra jungfruolivolja håller en exceptionellt hög standard. Vi är helt transparenta med analys och ursprung. Det som gör vår olivolja unik är att samtliga oliver skördas och kallpressas inom samma region – främst i den lilla kommunen Corciano i Umbrien, mitt i Italien. Regionen har idealiska förutsättningar för att odla små, täta oliver med hög kvalitet, perfekt anpassade för olivoljetillverkning.
Till skillnad från många oljor på marknaden, som blandar oliver från olika länder eller kontinenter, kommer Bacoccolis oliver från en enda plats. Det ger full spårbarhet och en ren, tydlig smakprofil. Våra olivsorter – Dolce Agogia, Leccino, Frantoio och Moraiolo – pressas varsamt enligt traditionella metoder för att bevara smak, doft och näringsämnen.
Resultatet är en kallpressad extra jungfruolivolja med en elegant smak och fyllig karaktär – Smaken, doften och konsistensen gör denna olivolja extra vergine till en av världens drygaste på marknaden.
Vad säger analysen 2025?
Surhetsgraden
En Extra jungfruolivolja, ofta förkortat EVOO (Extra Virgin Olive Oil), tillverkas genom ren mekanisk processering utan användning av kemikalier eller andra additiv. Under denna process hålls temperaturen strikt under 27 grader, och oljans surhetsgrad (även kallad fri fettsyrahalt – uttryckt som oljesyra i viktprocent) får inte överskrida 0,80% enligt EU-lagstiftning för en EVOO. För att en olivolja ska kvalificera sig som extra jungfruolja genomgår den både kemiska analyser och sensoriska bedömningar, där dess smak och doft utvärderas noggrant. Dessutom är det obligatoriskt att tydligt specificera produktens geografiska ursprung. Extra jungfruolivolja ska ligga mellan 0,20 – 0,80 procent i syrehalt. Under 0,20% i surhetsgrad klassas den som så fin att stora delar går till läkemedelsindustrin.
Högkvalitativa oljor, som Bacoccolis Extra jungfruolivolja ligger ofta lågt på skalan – Bacoccolis Extra jungfruolivolja har ett värde på 0,20%.
Peroxider
Peroxider får inte överstiga 20 meq O2/kg och Bacoccolis Extra jungfruolivolja har ett värde på 5,5 meq O2/kg
Polyfenoler
Polyfenoler – en viktig kvalitetsindikator. Polyfenoler är naturliga antioxidanter som spelar en avgörande roll för både smak och hälsofördelar i olivolja. Bacoccolis extra jungfruolivolja innehåller hela 506 mg/kg polyfenoler, vilket är ett mycket högt värde. Som jämförelse har vanliga industriellt framställda olivoljor ofta 0 mg/kg, medan högkvalitativa extra jungfruolivoljor vanligtvis ligger mellan 100–300 mg/kg. För att en olivolja ska kunna betraktas som hälsosam enligt europeiska riktlinjer krävs minst 200 mg/kg. Det höga polyfenolinnehållet i Bacoccolis olivolja är ett tydligt tecken på dess renhet, färskhet och näringsvärde.
Vad är Polyfenoler?
Polyfenoler är naturliga föreningar som finns i växter, och i fallet med olivolja kommer de från oliverna själva. Det här är ett viktigt värde. De är kraftfulla antioxidanter som spelar en stor roll i olivoljans hälsobefrämjande egenskaper. Polyfenoler bidrar inte bara till olivoljans unika smak och hållbarhet genom att skydda den mot oxidation, utan de har också visat sig ha en rad potentiella hälsofördelar.
Dessa fördelar inkluderar bland annat minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar genom att förbättra blodkärlen och sänka blodtrycket, antiinflammatoriska effekter, samt bidrag till en minskad risk för vissa typer av cancer. Polyfenolernas antioxidativa egenskaper kan även spela en roll i att minska oxidativ stress och inflammation i kroppen, vilket är kopplat till en rad kroniska sjukdomar.
Olivoljor, särskilt extra jungfruolivoljor, är kända för att vara rika på polyfenoler. Koncentrationen av polyfenoler i olivolja kan variera beroende på olivsort, odlingsförhållanden, skördetidpunkt och tillverkningsprocess. Några exempel:
1. Oliverna måste plockas från träden innan de nått mognadsgrad för att få ett högt värde av polyfenoler. (I industrioljorna låter man oliverna bli mer än mogna för att få ut så många liter olja som möjligt, nackdelen med det är att det blir mindre halter av polyfenoler).
2. När du plockat oliverna måste de kallpressas inom 24 timmar.
3. Flaskan måste vara mörk eller tappas upp på dunk för att bevara halterna av polyfenoler.
4. Generellt har färskare olivoljor och de som produceras med försiktig behandling högre halter av polyfenoler. Detta är en av anledningarna till att extra jungfruolivolja rekommenderas för de som söker de maximala hälsofördelarna, eftersom den innehåller fler polyfenoler jämfört med andra typer av olivolja.
Vi rekommenderar två matskedar olivolja om dagen. För en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan vara en försäkran om att få leva lite längre och gott är det också!
Pressinformation
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Dalarö Magasin AB
Tel: 08-603 80 50
Jessica Törn jessica@dalaromagasin.se 073-403 95 80