Sedan ett tag jobbar vi med familjen Bacoccoli och deras genuina produkter från Umbrien i Italien. Ibland åker vi och hälsar på dem och upplever allt på plats, äter och dricker enkelt i stora tält. Det är alltid lika härligt att smaka på saker som aldrig har något av alla över 2000 godkända aromämnen som används i Europa. Smakerna där är riktiga och kommer från naturen utanför dörren.
I november vill vi att alla ska kunna få en liten bit på den känslan. Känslan av att sitta där i Umbrien och smaka på den helt nya oljan.
I Italien sätter de råvarorna på piedestal. Om det pratas väder med främlingar i England, så pratas det råvaror främlingar emellan i Italien. Varje råvara har sin månad, sin berättelse och varje råvara har också sin egen fest. Sparrisen, tomaten, tryffeln, vinet och oljan. Man firar skörden. Ses och äter och dricker i stora tält.
När det gäller olivolja så heter festen Novello. Den nya oljan. Och det är den här festen jag och Jessica nu skulle vilja bjuda alla er som vill på. Det är något som i stort sett bara går att uppleva om man befinner sig i Italien i november månad. Men om man trollar med logistiken ska det gå att lösa, även för er i Sverige.
Många tror att de ätit Novello-olja för att de sett det på en etikett, men det är bara marknadsföring. Ord. Det är nämligen inte bara när oliverna plockas som avgör om oljan är Novello, utan också exakt hur lång tid efter skörden du äter den. Och riktig Novello-olja äter (eller dricker) man inte efter skörden. Novello-olja äter man UNDER skörden, eller åtminstone några dagar innan julafton.
Olivolja som är Novello är NY. Novello betyder ny. När oljan inte längre är ny så är den inte Novello, oavsett vad som står på etiketten. Det vill säga, efter några månader i flaskan är Novello inte längre Novello. Efter några månader har den mist sin grumlighet, spetsen i gräsigheten och smaken, hela sin osofistikerade karaktär. Efter några månader har du bara god, kristallklar olivolja kvar i flaskan. Den olja du vanligtvis köper av oss.
Det går inte att ta fel på. Inte när du väl testat en gång. Då vet du. Novellon är rå och bråkig i munnen. Den är högljudd och tar plats, som en helt egen rätt. Eller förrätt i alla fall. Bröd, salt och lite grönsallad heter Novellons bästa kompisar. Och ett glas gott rött vin. Det ska vara höst, regnigt, kallt och lite allmänt jävligt. Stressigt och lite irriterat ska det vara också, speciellt på kvarnen, där tiden för alla är knapp.
Alla som vill ska få beställa flaska riktig Novello som vi kommer leverera med ilfart efter pressning (den måste vila på fat ett par veckor först). En flaska per familj räcker. Anledningen till att det bara är en flaska per familj är inte att vi är snåla. Ni får köpa hur mycket ni vill. Men när man konsumerat sin 500 ml-flaska Novello-olja brukar man känna att det räcker. En fest är en fest och en fest är inte kul om den pågår för länge. Novello är speciellt, en upplevelse. Men det är bara en upplevelse om man upplever den under begränsad tid.
Här beställer du din Novello:
Nästa leverans: 24 november 2023 (beställ innan 20 oktober för att säkra din leverans).
För ytterligare information, vänligen kontakta: