Bacoccoli Extra jungfruolivolja
Unikt med Bacoccoli extra jungfruolivolja är att oliverna plockas och pressas i en enda region. De flesta oliverna kommer från den lilla kommunen Corciano, mitt i Italien. Corciano ligger på perfekt avstånd från och höjd över havet för att producera dessa små fasta oliver som lämpar sig perfekt för olivolja. Många olivoljor består av oliver från hela Europa eller delar av Afrika. Finare olivoljor består av oliver från endast ett land, till exempel Italien. Men Bacoccolis olivolja är en produkt av oliver från samma plats, samma region.
Bacoccolis kallpressade olivolja är av absolut högsta kvalitet. Smaken, doften och konsistensen gör denna olivolja extra vergine till en av världens drygaste.
Vad säger analysen?
1. En Extra jungfruolivolja, ofta förkortat EVOO (Extra Virgin Olive Oil), tillverkas genom ren mekanisk processering utan användning av kemikalier eller andra additiv. Under denna process hålls temperaturen strikt under 27 grader, och oljans syrehalt får inte överskrida 0,80% enligt EU-lagstiftning. För att en olivolja ska kvalificera sig som extra jungfruolja genomgår den både kemiska analyser och sensoriska bedömningar, där dess smak och doft utvärderas noggrant. Dessutom är det obligatoriskt att tydligt specificera produktens geografiska ursprung. Extra jungfruolivolja ska ligga mellan 0,20 – 0,80 procent i syrehalt. Under 0,20% i surhetsgrad klassas den som så fin att stora delar går till läkemedelsindustrin. Bacoccolis Extra jungfruolivolja har ett värde på 0,26%.
2. Peroxider får inte överstiga 20 och Bacoccolis Extra jungfruolivolja har ett värde på 14,8
3. Polyfenoler – Det här är ett viktigt värde och vi ska förklara varför – Bacoccolis Extra jungfru olivolja har ett värde på hela 456 mg/kg vilket är mycket bra. Industrioljorna som du ser på hyllorna i butik har oftast 0 mg/kg. Medans snittet för en riktigt bra extra jungfruolivolja ligger mellan 100-300 mg/kg. För att klassas som nyttig måste den upp i 200 mg/kg.
Vad är Polyfenoler?
Polyfenoler är naturliga föreningar som finns i växter, och i fallet med olivolja kommer de från oliverna själva. Det här är ett viktigt värde. De är kraftfulla antioxidanter som spelar en stor roll i olivoljans hälsobefrämjande egenskaper. Polyfenoler bidrar inte bara till olivoljans unika smak och hållbarhet genom att skydda den mot oxidation, utan de har också visat sig ha en rad potentiella hälsofördelar.
Dessa fördelar inkluderar bland annat minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar genom att förbättra blodkärlen och sänka blodtrycket, antiinflammatoriska effekter, samt bidrag till en minskad risk för vissa typer av cancer. Polyfenolernas antioxidativa egenskaper kan även spela en roll i att minska oxidativ stress och inflammation i kroppen, vilket är kopplat till en rad kroniska sjukdomar.
Olivoljor, särskilt extra jungfruolivoljor, är kända för att vara rika på polyfenoler. Koncentrationen av polyfenoler i olivolja kan variera beroende på olivsort, odlingsförhållanden, skördetidpunkt och tillverkningsprocess. Några exempel:
1. Oliverna måste plockas från träden innan de nått mognadsgrad för att få ett högt värde av polyfenoler. (I industrioljorna låter man oliverna bli mer än mogna för att få ut så många liter olja som möjligt, nackdelen med det är att det blir mindre halter av polyfenoler).
2. När du plockat oliverna måste de kallpressas inom 24 timmar.
3. Flaskan måste vara mörk eller tappas upp på dunk för att bevara halterna av polyfenoler.
4. Generellt har färskare olivoljor och de som produceras med försiktig behandling högre halter av polyfenoler. Detta är en av anledningarna till att extra jungfruolivolja rekommenderas för de som söker de maximala hälsofördelarna, eftersom den innehåller fler polyfenoler jämfört med andra typer av olivolja.
Vi rekommenderar två matskedar olivolja om dagen. För en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan vara en försäkran om att få leva lite längre och gott är det också!